dilluns, 11 de febrer del 2013

BRIOIXETS

Ahir al vespre no sabia què preparar per sopar... Havíem menjat força per dinar, a casa la iaia, o sigui que havia de ser una cosa lleugera...Vaig agafar el llibre de receptes de la KitchenAid, que em van enviar fa uns dies i vaig adaptar una recepta de brioixos que hi vaig trobar... El resultat va agradar tant que, al final, vaig fer curt! La pròxima vegada en faré el doble. Semblen bocinets de núvol i, el millor, és que els pots combinar tant amb dolç com amb salat... No deixeu de fer-los i, sobretot, sobretot, de tastar-los!


INGREDIENTS (Per uns 12 brioixets)
15 grams de llevat fresc
2 cullerades soperes de sucre
3 cullerades soperes d'aigua tèbia
2 ous
200 grams de farina
un pessic de sal
100 grams de mantega
1 rovell d'ou per pintar-los

PREPARACIÓ
Desfeu el llevat i una de les cullerades de sucre en les tres cullerades d'aigua tèbia. Ho remeneu bé i ho deixeu reposar fins que comenci a sortir una escumeta blanca pels marges (normalment tarda entre 5 i 10 minuts).
Bateu els ous, i hi incorporeu la farina i el sucre restant, tot amassant a poc a poc (jo ho he fet amb l'accessori tipus ganxo del batedor elèctric). Continueu amassant una parell o tres de minuts més, i hi aboqueu el llevat. Amasseu dos o tres minuts més i incorporeu la mantega, tallada a trossets petits i a temperatura ambient. Continueu amassant fins obtenir una massa homogènia. Llavors, ho aboqueu tot en un bol, untat d'oli, i el deixeu en un lloc càlid, tapat amb un drap, durant una hora i mitja aprox., o fins que la massa dupliqui el seu volum.


Quan ja hagi llevat, aboqueu la massa en una superfície lleugerament enfarinada, i amasseu una miqueta amb les mans, no massa. Feu 12 bocins de la massa, i la repartiu en motlles de silicona, prèviament untats de mantega o d'spray antiadherent.


Tapeu els motlles amb un drap i torneu a deixar reposar durant una altra hora, perquè torni a pujar la massa. Al final ha de quedar més o menys així:


Enforneu, a 220 graus, durant uns 10 minuts (sobretot preescalfeu abans el forn) i ja estaran llestos.


Només quedarà farcir-los de dolç o salat, i llepar-vos els dits!!!



Que vagi de gust!!!



6 comentaris:

  1. M'encanten els brioixos. M'agrada fer-los i menjar-los

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també Rosa Maria...el procés és una mica llarg, però el resultat s'ho mereix!!! És un sopar, o un esmorzar d'hotel de cinc estrelles!!! Una abraçada

      Elimina
  2. Monica igual no t'ha arribat! Vull saber si els puc fer amb llevat sec i si queden be sense motllos. Gracies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres Núria, doncs no m'havia arribat cap missatge. Ara sí. Això de la tècnica, a vegades falla. Pel que fa al llevat, ha de ser del fresc, que venen als forns o envasat, en petites pastilles, al super, perquè la massa ha de créixer dues vegades, talment com si féssim pa. Amb el llevat tipus Royal, la lleva del pa no et quedaria igual. Pel que fa als motlles, és perquè no es "desparramin", no cal que siguin motlles de silicona, poden ser de flam, fins i tot d'aquells d'utilitzar i llençar. Si no fas servir motlles, és més difícil aconseguir una mínima forma, i pot ser que d'un costat estigui més aixafat que l'altra. Però si tens molta paciència en treballar la massa, que s'enganxa un pèl, pots provar de fer muntanyes. En tot cas, separa-les força al forn. Espero que et surtin molt bé Núria!!! Una abraçada!!!

      Elimina
  3. T'han quedat preciosos! Quina bona pensada. No trigaré a fer-los, no, Mònica. Els has explicat molt bé. Recordo que quan era petita els brioxos amb salat, amb pernil dolç per exemple, m'encantaven!!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també Marina!!! Em sembla que som de la mateixa època!!! El meu sopar preferit de diumenge eren brioixos amb mantega i pernil dolç!!! La veritat és que no són gaire difícils i queden amb molta presència! Moltes gràcies Marina pels teus ànims. Venint d'una experta cuinera com tu, fan especial il·lusió!!! Una abraçada!!!

      Elimina