diumenge, 23 d’octubre del 2016

PA D'ESPELTA AMB UN TOC D'OOVE VERDIELL...DESCOBERT GRÀCIES AL MERCAT DE MERCATS!!!

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Barcelona el Mercat de Mercats, una fira organitzada per l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona, amb la col·laboració del grup GSR, que ha comptat amb la presència i participació d'importants cuiners i una gran influència de públic. Una Aula de Tast, una Aula de Cuina, i una plaça de la Catedral a vessar d'interessants degustacions de tapes, vins, caves i productes de proximitat, han estat alguns dels seus principals al.licients. 


Malauradament, un cap de setmana a petar d'activitats, han fet que no hi pogués anar, però sí que vaig poder gaudir, fa uns dies, de la presentació de la iniciativa, a Barcelona, al sempre impressionant mercat de Santa Caterina.
Allà vaig assistir a la interessant xerrada que, sobre olis i en especial OOVE (oli d'oliva verge extra), ens van oferir: el productor  Martí Terés d'Oleum Flumen; l'Anna Maria Garcia de la parada Olisoliva.com; i en Pere Carrió, cuiner del restaurant Gat Blau. Vaig aprendre com es fan els tastos d'olis, quines són les qualitats que s'hi valoren, les denominacions d'origen catalanes i amb quines varietats d'oliva treballen, així com algunes de les virtuts de l'OOVE a la cuina. 


També, i per primera vegada, vaig participar en un tast d'olis a cegues...tota una experiència!!!



Després vam formular propostes de receptes amb ingredients preseleccionats....

I per arrodonir la jornada, vam tastar algunes elaboracions amb OOVE d'en Pere Carrió!



No es pot demanar més!!! Gràcies a l'Ôscar de Decuina.net pel sorteig que em va permetre participar en aquest acte, i a Mercat de Mercats per una fantàstica presentació d'una gran iniciativa!
En arribar a casa, vaig voler commemorar la jornada preparant alguna cosa amb un dels productes descoberts: l'oli verdiell. El verdiell (o verdiella) és una varietat d'olivera. A la zona al voltant de les Garrigues ocupa unes 3.000 hectàrees. La Verdiell, amb una proporció molt menor que la varietat arbequina, entra en la composició de l'oli de la DO "Les Garrigues". Aquí us deixo amb un pa d'espelta, un producte que, per les seves propietats, vull que tingui presència a la nostra dieta, i que vaig preparar per una valenta amiga que, aquests dies, lluita per refer-se! Encara no l'hi he pogut donar, però està al congelador de casa, amb una etiqueta, esperant ser lliurat juntament amb una fortíssima abraçada! A veure què us sembla!


INGREDIENTS (Per 2 pans)
Pel preferment
320 grams de farina d'espelta (de gra complet)
360 ml d'aigua a temperatura ambient
5 grams de llevat fresc

Per la massa
el preferment
380 grams de farina d'espelta
10 grams de llevat fresc
30 grams d'OOVE verdiell
90 grams d'aigua tèbia
un pessic de sal

PREPARACIÓ
Començarem preparant el preferment el dia abans. En un bol barregem els ingredients del preferment, només el just per tal que s'integrin. Tapem i deixem a temperatura ambient unes 3 o 4 hores. Passada l'estona la massa l'haureu de trobar bombollejant. Torneu a tapar amb paper film i reserveu a la nevera fins l'endemà.






L'endemà, preparem l'ingredient estrella: l'OOVE verdiell!!!



I traiem el preferment de la nevera.


Barregem i pastem tots els ingredients. Jo ho he fet amb l'accessori ganxo de la KA.



Quan tinguem una massa elàstica, disposem en un bol, tapem i deixem llevar 2 o 3 hores.


Ja veureu que la cosa augmenta força de volum!


Treballem la massa una mica amb les mans per treure l'aire, i partim en 6 porcions.



Formem els pans, dins motlle, ajuntant tres porcions. Tornem a tapar i a deixar llevar durant unes 2 hores més.


El motlle ha de ser més gran que les porcions inicials, perquè ja veieu com lleven!!! Només us queda enfarinar una mica pel damunt i enfornar a 180 graus, opció rebosteria (escalfor a baix, a dalt i ventilador), durant uns 20 minuts. Ha de quedar torradet!


Un cop cuit, desemmotlleu i deixeu acabar de refredar damunt una reixa.




I a llecar i a menjar!!! Que vagi de gust!

3 comentaris:

  1. Va ser un bon matí i molt diferent el de Santa Caterina, veritat Mònica???
    I quin paaaaaa ens has fet! Segur que el gustet d'oli el fa molt bo!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  2. Amb aquest oli i aquesta bona intenció de regalar-li a una amiga no pot haver sortit sinó que boníssim!!! la pinta ho diu tot, un petonàs!

    ResponElimina
  3. Enhorabona per haver format part del grup de bloguers de la jornada de presentació del Mercat de Mercats!
    Aquest pa....me l'apunto!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina