dijous, 13 de juliol del 2017

BABÀ AL ROM! VISCA LA DOLÇA ITÀLIA!

El babà, segons la sempre il.lustradora viquipèdia, és un dolç de pasta tova, amb llevat natural, fet al forn, típic de la regió de Campània a Itàlia, que se sol servir xop d'almívar o bé amarat amb licor, normalment rom o limoncello. El pastís típic té la forma característica de xampinyó o de tap de xampany, tipus tap de Cadaqués, i se'n fan de moltes mides, des de 2 o 3 cm de diàmetre fins a 40 cm. Però també es fa en forma de pastís rodó anul·lar. El que jo he fet és aquesta darrera opció, perquè a casa som força de versions familiars! La recepta utilitzada, una fantàstica de l'Àngels Vives Carreras, que va publicar al fantàstic grup de facebook Què cuinem avui? Mil gràcies per compartir una recepta tan genial!


INGREDIENTS
Pel babà
300 grms de farina
20 grams de llevat fresc de flequer
30 grams de sucre
5 grams de sal
45 ml de llet tèbia
3 ous
115 grms de mantega a trossets

Per l'almívar per amarar-lo
750 ml d'aigua
400 grams de sucre
150 ml de rom 

PREPARACIÓ
Posem la farina, el sucre i la sal en el bol de la KA.


Desfem el llevat fresc en la llet tèbia, ho afegim, i comencem a remenar amb l'accessori ganxo.


Tot seguit hi anem incorporant els ous, a poc a poc, lleugerament batuts.


Quan hàgiu obtingut una massa llisa, anem afegint la mantega, a temperatura ambient, tallada a trossets.


Remeneu fins obtenir una massa homogènia, elàstica i que no enganxi en excés (encara que ho fa més que la massa típica de brioix).


Llavors la dipositeu en un bol,la tapeu i  la deixeu llevar una bona estona, fins que dobli el volum.



Un cop feta la primera llevada, és l'hora de passar la massa a un motlle rodó, amb forat al mig, que prèviament haureu untat generosament amb mantega. Tapeu i torneu a deixar llevar fins que torni a doblar el volum. Veureu que al dipositar la massa en el motlle rodó no arribava als marges, i un cop llevat l'omple del tot.



Superada la segona llevada, l'enfornem, a 180 graus, opció rebosteria, durant uns 25-30 minuts, o fins que estigui ben daurat, i, en punxar-lo, l'estri surti net. Llavors desenforneu, desemmotlleu, i deixeu refredar damunt una reixa.



Mentre es refreda, aneu per l'almívar. Poseu al foc, a bullir, durant uns 10 minuts, l'aigua i el sucre, per tal d'obtenir un almívar. Un cop el tingueu, el retireu del foc i el deixeu refredar una mica (si tiressiu ara el rom, s'evaporaria).



Rebaixada la temperatura, afegiu el rom, i flambegeu (com veieu, jo no he tingut prou mans per flambejar i fotografiar...però si us busqueu un ajudant ho aconseguireu!).



Per acabar, torneu a posar el babà al motlle, i hi aboqueu pel damunt l'almívar. Deixeu reposar una miqueta i ja veureu com se'l beu tot, tot i tot. El secret és que quedi ben amarat.



Un cop ben xopat, ja podeu tornar a desemmotllar i el teniu preparat per servir, sol, amb nata o acompanyat d'un bon gelat de vainilla! Qué bo!



Que vagi de gust!

2 comentaris:

  1. Ostres Mònica com m'agraden el baba, m'has agafat ganes de fer-ne!!😘😘🤣

    ResponElimina
  2. Jo tinc uns motlles de baba per estrenar....quines ganes de fer-ne!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina